Nagy György textilművész kiállítása

Vége az eseménynek !

A Szepes Gyula Művelődési Központ tisztelettel meghívja 2018. november 16-án, pénteken 18 órára Nagy György textilművész kiállításának megnyitójára.

A tárlatot megnyitja: CSIBI KRISZTINA, a Magyarság Háza igazgatója
Énekel: Lukács Laura és Katona Orsolya

Nagy György textilművész (1928-2003) Mezőkövesden született, tehetségét, forma és színvilágát, jellegzetes motívumait onnan eredezteti.
Munkássága az 1960-as években kezdődött és haláláig tartott. Három fő szakaszra bontható. Az elsőben az emberek, a világ, s benne a mindennapok örömei jelennek meg, sajátos formavilággal és egy különös gobelin technikával.
A másodikban a zene, és a zene által adott élmények, hangulatok köszönnek vissza. Így született az egyik legjelentősebb alkotása is a Kodály portré.
A harmadikban a nagy visszatérést láthatjuk a gyökerekhez, megjelennek a matyó motívumok, színek, életképek, hangulatuk a maguk tobzódó gazdagságával. Formavilágában esszenciálisan jelenik meg a matyó ornametika, hogy mindez élete végén a szakrális műveinek adjon különösen jelentős hangsúlyt.
Nagy György autodidakta művész volt. Bakay Erzsébet mentoráltjaként alkotott. A mindennapokban hivatalnokként végezte munkáját, s a munka végeztével sietett elmerülni varázslatos alkotói világába. Műveit hihetetlen gondossággal, precizitással alkotta. 30 éven keresztül szőtte aprólékos munkával falikárpitjait. Sohasem állt be a művészeti élet fő sodrába, megmaradt önálló egyéniségként, s kora jelentős, bár éppen ezért, kevéssé ismert alkotójaként.
Mára egy korszak lenyomatát láthatjuk műveiben, de mondanivalójában eszmeiségében ezek az alkotások örökérvényűek.

A tárlat megtekinthető 2018. december 4-ig – Érd, Alsó u. 9.

Esemény napja:

  • 2018 November 16. (Péntek)
  • 18:00

Jegyár:

Nagy György textilművész kiállítása

  • Jegyár ingyenes

Esemény helye:


facebook

 

Hírlevél

 

Amennyiben hírlevelet szeretne kapni, kérjük adja meg elérhetőségét.