Örökség és hagyomány - Szekér Gizi fazekas kiállítása

Vége az eseménynek !

A Szepes Gyula Művelődési Központ tisztelettel meghívja Önt és kedves barátait Szekér Gizi fazekas Örökség és hagyomány című kiállításának megnyitójára

2019. február 15., péntek 18 órára.

A kiállítást megnyitja:
Schéffer Anna, iparművész keramikus, az Országos Képző- és Iparművészeti Társaság elnöke.

Közreműködnek:
Rozbora Ádám trombita,
Tóth Bence gitár,
valamint Dr. Dizseri Tamás Habilitációs Központ Csengettyű Együttese.

Szekér Gizi fél évszázada hajtja a fazekaskorongot, s készíti szebbnél szebb edényeit, kol-lekciója a magyar fazekasság legneme-sebb hagyományait őrzi. Munkái rend-szeresen láthatók kiállításon, szakmai találkozókon, 2016-ban érdikumnak minősítették alkotásait.
A szakmát a magyarszombatfai kerá-migyaárban tanulta ki, makjd amolyan modern kori vándorlóként neves alfödi mesterek műhelyeiben gyarapította tudását, majd koron-gozott számos műhelyben, dolgozott ismert művészek keze alá, közben kialakult saját stílusa is, amely az őrségi fa-zekashagyományokban gyökerezik, amik úgymond a véré-ben vannak, szinte szó szerint is, hiszen nagyapja ismert és elimsert fazekas- és kályhásmester volt. Szekér Gizi az áttört falu kerámiáival lett igazán ismert. Erre a kollekciójára kapta az Élő Népművészet kiállításon a Gránátalma-díj arany fokozatát. Önálló tárlata volt a Szántó Piroska Emlékmúzeumban, a Bu-datétényi Archaica Kerámiastúdióban, az érdi könyvtárban. Rendszeresen részt vesz a Poly–Art Alapítvány kiállításain. Az 1990-es években oktatóként működött közre a Dr. Kresz Mária Alapítvány Fazekasközpont-jának munkájában. Rendszeresen jár különböző alkotótáborokba, találkozókra, például a keceli fazekas találkozóra és kiállításra, ahol a legnagyobb mesterek jönnek össze, s minden évben más a témában kell igazi remekeket alkotni. Mintegy másfél évtizede állandó résztvevője vagyok az Országos Képző- és Ipar-művészeti Társaság alkotótáborának, rendszeresen járt a móri szabadiskola művésztelepére is.
Ezekre az alkalmakra, igyekszik a legjobbat nyújtani, de nem csak a megmutatkozás a fontos számára, – ahogy mondja – mindig tanul is ezeken a találkozókon. És tanít! Tudását szívesen és elkötelezetten adja át a fiataloknak, 18 éve vezeti az Andreetti Károly Általános és Művészeti Iskola kerámiaszakkörét.

A kiállítás megtekinthető 2019. március 5-ig a művelődési központ előterében.

Esemény napja:

  • 2019 Február 15. (Péntek)
  • 18:00

Jegyár:

Örökség és hagyomány - Szekér Gizi fazekas kiállítása

  • Jegyár ingyenes

Esemény helye:


facebook

 

Hírlevél

 

Amennyiben hírlevelet szeretne kapni, kérjük adja meg elérhetőségét.