Archívum - dátum szerint: október 2019

Érdi Szenior Akadémia 2019 II. félév

Érd Megyei Jogú Város Idősügyi Tanácsa és a Milton Friedman Egyetem (volt Zsigmond Király Egyetem) szervezésében folytatódik az ingyenes képzés 50 év felettieknek.

Helyszín: Szepes Gyula Művelődési Központ (Érd, Alsó u. 9.)

 

Előadások:

 

Október 30., szerda 15 óra

Dr. Lux Judit

Téma: Mediáció a családban

 

November 13., szerda 15 óra

Pataky Enikő

Téma: Orvos-beteg kommunikáció az idősek és a szakma szemével

 

Az S-Forrás Kft. munkaerő-toborzást tart (minőségellenőr, operátor, készletellenőr, targoncavezető) 2019. október 30-án, szerdán 13.00-14.00 óra között a Szepes Gyula Művelődési Központban (Érd, Alsó u. 9.).  

„Álmom: az Isten”

Magyar költők istenes versei

Mihályi Győző és Karasszon Eszter előadása

 

A magyar irodalom hatalmas témája Isten. Koszorús költőink szinte mindegyike kereste, hívta, dicsérte életének valamely pontján. Költőink Isten-megszólításainak nyelvünk legszebb fordulatait, költészetünk legfestőibb képeit köszönhetjük.

 

Az előadás során Ady Endre, Karinthy Frigyes, Radnóti Miklós, Örkény István, József Attila és Petőfi Sándor műveit szavalja el Mihályi Győző, aki a költőkről, a versek születésének körülményeiről és jelentőségéről is beszél. Az előadás mellé Karasszon Eszter gordonkajátéka párosul, aki Johann Sebastian Bach szvitjének néhány tételét mutatja be.

 

Az előadás hossza kb. 60 perc.

Az előadást követően jótékonysági adakozásra kerül sor fogyatékkal élők számára épülő lakóotthon javára.

Érdligeti Református Templom Közhasznú Alapítvány

Kamaraterem

2019.10.04-11-12. Absztrakt természet - A Duna-Art Fotóklub csoportos kiállítása

Dósa László / Körmendy Zizi / Fehér Zsuzsa / Szakács Miklós / Nemes Erzsébet

Turista Magazin

    

 

Előtéri fotógaléria

MAGYARORSZÁG - Tájak, városok: Fehér Zsuzsa fényképei

 

 

Előtéri kiállítótér

2019.09.25-10.21. Frost Ildikó - Színes álmok selyemből

Frost Ildikó vagyok. Tanulmányaimat a Könnyűipari Műszaki Főiskola, ruhaipari szakán ruhaipari üzemmérnökként végeztem. Pillanatnyilag alkotok, és jógát oktatok.

1991-ben pár évig Németországban éltem. A selyemfestéssel itt találkoztam először. Egy iparművész műhelyében sajátítottam el a különféle technikákat. Sok-sok kendőt és anyagot festettem azóta. Selyem munkáimat 100% hernyóselyem alapanyagra készítem, speciális gőzzel, vagy hővel fixálható festékekkel dolgozom. Ezért a kész termékek színüket jól megtartják, és moshatóak.

Nagyon szeretem a természetet, és ez a munkáimat is ihleti. Ha elmegyek sétálni, látok egy zöld mezőt fákkal, egy szép színes virágot, akkor beindul a fantáziám. Otthon előveszem a selymeimet, és „festenem kell”. A lágy selyem anyagon szétfolynak a színek, és csodálatos árnyalatok születnek. Ez szerintem olyan, mint egy varázslat. Munkáim egy részét az Ipar-és Kézművészeti Kamara zsűrizte.

Másik nagy szenvedélyem a varrás. Ilyenkor is szívesen használom a selymet. Mindig eszembe jut valami ötlet, és azt megvalósítom. Élvezem a szabadságot, amit a művészet ad, ebben az a jó, hogy ilyenkor mindent szabad. Készítek táskákat, kalapokat, ékszereket is. Ezekhez sokszor mintában, színben harmonizáló kendőt festek. Nagy örömmel töltenek el az alkotásaim, olyanok, mintha a gyermekeim lennének.

Szeretem az újrahasznosítás adta lehetőségeket is, és bátran összekeverem a selyemfestéssel. Ezt a selyem képeimen meg tudom valósítani. Nagyon fontosnak tartom, hogy, mint alkotó felhívjam a figyelmet, arra hogy nem mindig kellenek drága dolgok, hogy valami szépet csináljunk. Manapság a „kidobós világunkban” ezt olyan jó megmutatni, talán mások is tanulnak belőle. Ezért tudatosan készítek sok mindent olyan dolgokból, amit mások kidobnának, ezzel adva új életet nekik."

 

 

2019.10.22-11.12. Modell az egész világ - Bódi Bernadette kiállítása

Urban sketching és fotórealisztikus állatporték

"Bódi Bernadettnek hívnak, két gyermekes, két kutyás családanya és feleség vagyok. A hétköznapi munkám mellett szabadidőmben futok, festek, rajzolok, jógát oktatok és hangterápiát adok. Így kerek számomra a világ.

A festés és a rajzolás számomra nem csak egy hobbi, hanem életérzés. Sok mindenre megtanít. Rávilágít arra, hogy merjük másként látni a világot, higgyünk önmagunkban, vállaljuk fel a saját látásmódunkat és ezt próbáljuk a felszínre hozni.

Nem vagyok képzett művész. A festészet és a rajzolás belülről jön.

A pasztell technikát autodidakta módon sajátítottam el, rengeteg gyakorlással. Mára eljutottam odáig, hogy számos képem zsűrizett, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. szakértői vélemények alapján „egyedi jellegű színvonalas terméknek minősített”. Fényképek alapján egyedi, fotórealisztikus állatportrékat készítek megrendelésre, ami nagy öröm számomra, és örök emlék a megbízónak. Jó látni, ahogy egy-egy festmény örömkönnyeket csal elő a megrendelők szeméből.

Az Urban Sketching műfajjal először az Interneten találkoztam. Létezik egy nemzetközi nonprofit szervezet, egy világméretű mozgalom, melynek célja hogy közösségbe szervezze azokat a művészeket, akik szeretnek spontán, a szabadban rajzolni, vagy festeni, és alkotásukat szívesen megosztják másokkal. Magyarországi csoport is van, akikkel kéthetente találkozunk egy előre egyeztetett helyszínen, és rajzolunk, festünk. Számomra ez a fajta technika egy egyéni látásmódot, az emlékek sajátos megörökítését teszi lehetővé. Sokkal több, mint egy fényképalbum, hiszen, egy-egy útinaplóban a saját élményeimet egyedi kifejezésmóddal, a hely éppen aktuális hangulatának átadásával tudom lefesteni.

A kiállított festményeket, printeket meg is lehet vásárolni! Érdeklődni, vagy egyedi megrendeléseket leadni a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen vagy a Facebook oldalamon lehet."

  

  

 

 

MESEAUTÓ – zenés vígjáték

Dr. Vitéz Miklós és Vadnai László forgatókönyvéből írta és rendezte: Galambos Zoltán
Dramaturg - Selmeczi Tibor és Csík Csaba
Koreográfus - L. Nyurga Ferenc
Díszlet - Ábrahám Péter
Jelmez - PLATHÓ
Zene - Turcsán András

Szűcs János, vezérigazgató - Lipták Péter
Halmos Aladár, irattárvezető - Beleznay Endre
Kerekes Anna, Szűcs titkárnője - Gyebnár Csekka
Kovács Vera, banki alkalmazott - Lehel Kata
Márkus Sára, banki alkalmazott - Placskó Emese
Péterffy Balázs, autószalon-tulajdonos - Pecsenyiczki Balázs
Pista, sofőr - Szabó Kristóf
Dr. Sas, magándetektív - Kozel Dániel
Dr. Vas, magándetektív - Oroszi Tamás
Recepciós - Kaluczky Zsombor
Pincér - Karaivanov Lilla

Úgy tapasztaltuk, hogy nagy az igény a mindenkiben kellemes emlékeket ébresztő, zenés és imádnivaló darabokra. Így esett hát a választásunk az egyik legnagyobb magyar filmsikerre: a MESEAUTÓRA.

Az üzleti életben sikeres, de magánéletében boldogtalan bankvezér beleszeret az egyik alkalmazottjába. Titokban egy autót ajándékoz neki, és még sofőrnek is elszegődik mellé, csak, hogy kiderítse, a lány önmagáért szereti-e. Természetesen jelen van a főnökébe szerelmes titkárnő és a mindent megbonyolító Halmos úr, akitől meghallgathatjuk a film legismertebb mondatait: Belenyomja a párnába, nem kefélni; egy a párna, egy a részvény, egy lehellet egy a részvény; vagy: Ez nem a mi Szűcsünk, ez egészen más Szűcs. Mit sütsz, kis szűcs, sós húst sütsz, kis szűcs?. A Filmbélinél sokkal komolyabb szerepet kap Vera barátnője, Sárika és Szűcs barátja, Péterffy. Hogy a darab pergőbb és izgalmasabb legyen, feltűnik néhány új szereplő is: a vezérigazgatót ideiglenesen helyettesítő Pista sofőr, a két zseniális magándetektív és a két szenzációs recepciós. Ők gondoskodnak arról, hogy aztán Lillafüreden a fináléban minden a helyére kerüljön.

https://www.korutiszinhaz.hu/content/darab_meseauto_l.jpg

A 3 alkalomra szóló bérlet ára 7.500 Ft * elfogyott
Alkalmi, pótszékre szóló belépőjegy 3.400 Ft

A műsor és időpontváltozás jogát fenntartjuk!

 

Aki ad vért, életet ad!

A Magyar Vöröskereszt véradást szervez október 18-án, pénteken 12:00-18:00 között a művelődési központban.

Véradó lehet mindenki, aki:
- egészségesnek érzi magát
- rendelkezik a regisztrációhoz szükséges igazolványokkal, adatokkal (személyi vagy más fényképes igazolvány, lakcímkártya, TAJ szám (első regisztrációkor eredeti vagy fénymásolt TAJ kártya szükséges!), külföldi állampolgár esetén magyarországi lakcímet igazoló papír
- elmúlt 18 éves, de még nincs 65 éves
- testsúlya meghaladja az 50 kilogrammot
- a tetoválás és a testékszer nem akadály, ha eltelt fél év, mióta elkészültek

A véradást egy orvosi vizsgálat előzi meg, ahol a vizsgálóorvos dönti el, hogy adhat-e vért a jelentkező.

 

Dr. Lenkei Gábor új előadása: A teljes egészséghez vezető út (ami kimaradt az orvosképzés tananyagából)

 

Dr. Lenkei Gábor orvos, író, a nagy sikerű "Cenzúrázott egészség" szerzője előadást tart Éden, a Szepes Gyula Művelődési Központban, október 18-án, pénteken 17.30 órai kezdettel!

Az előadás témája minden lényeges tényezőre kiterjed, amely érinti az egészség megmaradását és visszaszerzését. Természetesen ismét célkeresztben minden olyan téma, ami az orvosi egyetem tananyagából sajnálatosan szándékosan kimaradt.

 

Jegyár elővételben: 1600 Ft, az előadás napján: 1800 Ft.

Jegyek kaphatók a Napvirág Bioboltban (2030 Érd, Diósdi út 48. címen, tel.:+36-20/288-0125) és szeptember 19-től a művelődési központ jegypénztárában is

Érdi Szenior Akadémia 2019 II. félév

Érd Megyei Jogú Város Idősügyi Tanácsa és a Milton Friedman Egyetem (volt Zsigmond Király Egyetem) szervezésében folytatódik az ingyenes képzés 50 év felettieknek.

Helyszín: Szepes Gyula Művelődési Központ (Érd, Alsó u. 9.)

 

Előadások:

 

Október 16., szerda 15 óra

Janzsóné Bolyóczki Éva

Téma: Memóriatréningek időskorban

 

Október 30., szerda 15 óra

Dr. Lux Judit

Téma: Mediáció a családban

 

November 13., szerda 15 óra

Pataky Enikő

Téma: Orvos-beteg kommunikáció az idősek és a szakma szemével

# Kettőskereszt vagy amit akartok   - Dombóvári István önálló estje

Műsorvezető: Bellus István

Életünk jelentős része a közösségi oldalakon zajlik, ami alaposan átrendezte és újraalkotta a szokásainkat.
De vajon tényleg ismerjük az ismerőseinket?
Biztos, hogy szeret minket az, aki folyamatosan felfelé tartott mutatóujjat küld mindenre?
Mit akarhat valójában tőlünk, aki rendszeresen megbök?
És egyébként hová tettem a lakáskulcsomat???

Dombóvári István legújabb önálló estjében többek között ezekre a mindenkit érintő kérdésekre keres válaszokat. 

 

Az előadás időtartama kb. 80 perc, szünet nélkül.  

Jegyek elővételben a Domi Tours Utazási Irodában (Budai út 24.) és a Líra Könyvesboltban (Tesco), valamint a www.dumaszinhaz.hu honlapon online vásárolhatók. A művelődési központban NEM lehet jegyet váltani az előadásra!

Jegyár: 3300 Ft

 

1. oldal / 2

facebook

 

Hírlevél

 

Amennyiben hírlevelet szeretne kapni, kérjük adja meg elérhetőségét.