Archívum - dátum szerint: máj. 2019

ÉRD MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA TISZTELETTEL MEGHÍVJA ÖNT ÉS KEDVES ISMERŐSEIT

2019. május 26-án, vasárnap 17 órára a HŐSÖK NAPJÁN az I. világháborús emlékműnél rendezett megemlékezésre

Ünnepi beszédet mond:
PERGEL ANTAL, történész

Közreműködik:
a törökbálinti Lendvai Károly Férfikórus - karnagy Tóth Csaba
a LUKIN FÚVÓSZENEKAR - vezényel Zwickl Ágoston
és a vitéz Mikecz Kálmán Honvéd és Huszár Hagyományörző Egyesület

Helyszín: Érd-Óváros, Hősök tere

Színpadi programok:

10.00 HAHÓ Együttes koncertje
11.15 Répa Úr és az Egészség - ökomesejáték

13.00-15.00 Táncbemutatók

16.00 Mese-mese mátka - Bölöni Réka bábszínháza
17.00 Csiga Duó gyerekkoncert

- Geojátszóház a Földrajzi Múzeum tetőterében: földrajzi Dobble, kirakós, labirintus játék, bolygós kártyajáték, folyó-dominó, memória játékok, Találd ki! társasjáték, , régiófoglaló kvízjáték és kísérletek

Könyvtári 3 próba ajándék könyvekért – kézműves foglalkozás és mesés feladatok a Csuka Zoltán Városi Könyvtár Gyermekkönyvtárának sátrában

- Hancúrozda kicsiknek: kézvezető játékok, formaegyeztető játékok, babajátékok, babakonyha
- Játékkuckó nagyoknak: kirakók, társasjátékok, memory-k, érzékfejlesztő és logikai játékok
- biciklis játékok: szívd fel bringám, formula bike, lebeGolyó, labirintus, képfestés géppel
- csúszdás légvár, akadálypályás ugráló, drótköteles kalandpálya
- arcfestés, kézműves foglalkozások
- pónilovaglás, rendőrautó, rendőrmotor, tűzoltóautó
- vásár és étel-ital a sétányon

Helyszín: Magyar Földrajzi Múzeum kerjte, Fő tér és a sétány

A Szepes Gyula Művelődési Központ a korábbi évek hagyományához hasonlóan 2019-ben is meghirdeti a Bíró András vers- és prózamondó versenyt általános és középiskolás diákok számára.

A versenyre egy szabadon választott 20. századi vagy kortárs magyar szerző versével, prózájával vagy annak egy részletével lehet jelentkezni.

A zsűri három korcsoportban (7–10, 11–14 és 15–18 évesek) hallgatja meg a jelentkezőket.

Nevezési díj nincs!

Kérjük, hogy a kiválasztott mű időtartama ne haladja meg az 5 percet.

A verseny időpontja: 2019. május 24. (péntek), 14 óra

Helyszín: Szepes Gyula Művelődési Központ (Érd, Alsó u. 9.)

 

A jelentkezés módja: a kitöltött, aláírt jelentkezési lap elküldése a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre vagy postai úton elküldve a Szepes Gyula Művelődési Központ, 2030 Érd, Alsó u. 9. címre.

A jelentkezési lap személyesen is leadható a művelődési központban Cseke Gabriella nevére.

 

Jelentkezési határidő: 2019. május 20.

A jelentkezési lap letölthető INNEN, illetve a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen vagy személyesen a művelődési központban is igényelhető, illetve sokszorosítható.

Szeretettel várjuk a versenyzőket!

 

***

Bíró András vers- és prózamondó verseny 2019

6 fős zsűri értékelte a versmondókat:

  • 7-9 éves korcsoport: Markoltné Perger Emília rajztanár, a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola pedagógusa és Nida Judit, a Csuka Zoltán Városi Könyvtár igazgatóhelyettese.
  • 10-12 éves korcsoport: Daróci Lajosné Márta, az ÉRDI IRKA irodalmi-kulturális folyóiratfőszerkesztője, a Bíró András Baráti Társaság alapító tagja és titkára és Karóczkai Istvánné Magdolna, a Bolyai János Általános Iskola pedagógusa.
  • 13-18 éves korcsoport: Fekete Zoltán, az Érd Médiacentrum főszerkesztője, valamint a zsűri elnöke, Tollár Mónika dramaturg, rendező.

Mindegyik korosztályban 3 helyezett részesült díjazásban, emellett összesen három különdíjat ítélt meg a zsűri, és természetesen minden versenyzőnek emléklappal köszöntük meg a részvételt.

 

 

Díjazottak

7-9 ÉVES KORCSOPORT

1. helyezett: Gábor Anna, 9 éves, az Érdligeti Általános Iskola tanulója, felkészítő tanár: Acsay Judit (Békés Márta: Vers a versmondó versenyről)

2. helyezett: Fremda Lilla, 7 éves, az Érdligeti Általános Iskola tanulója, felkészítő tanár: Váli Zsuzsanna (Janikovszky Éva: Már megint - részlet)

3. helyezett: Bajnok Kata, 8 éves, az Érdligeti Általános Iskola tanulója, felkészítő tanár: Perluszné Jakubecz Szilvia (Kovács Barbara: A csacsi)

Különdíj: Lipták Dóra, 7 éves, az Érdligeti Általános Iskola tanulója, felkészítő tanár: Váli Zsuzsanna (Csukás István: A nagy papucstolvaj)

 

10-12 ÉVES KORCSOPORT

1. helyezett: Kerékgyártó Viktória, 10 éves, a Csík Ferenc Általános  Iskola tanulója, felkészítő tanár: Pálosi Alexandra (Kányádi Sándor: Útravaló ének)

2. helyezett: Szlovacsek Lilla, 11 éves, az Érdligeti Általános Iskola tanulója, felkészítő tanár: Lukácsiné Soós Szilvia (Grecsó Krisztián: Anyám első süteménye)

3. helyezett: Szentmiklóssy-Nyírő Árpád, 11 éves, az Érdi Vörösmarty Mihály Gimnázium tanulója, felkészítő tanár: Maksa Katalin (Fekete István: Nádas)

Különdíj: Medgyesi Emma, 11 éves, a Diósdi Eötvös József Általános Iskola tanulója, felkészítő tanár: Pilling Adrienn (Lackfi János: Világvége)

 

13-18 ÉVES KORCSOPORT

1. helyezett: Keresztes Emma,  14 éves, az Andreetti Károly Általános Iskola tanulója, felkészítő tanár: Szabó Nelli (Szabó Lőrinc: Ha rám figyelsz)

2. helyezett: Juhász Zsolt,  15 éves, az Érdi Vörösmarty Mihály Gimnázium tanulója, felkészítő tanár: Somfainé Sz. Mária (Ady Endre: Imádság háború után)

3. helyezett: Klemm Odett, 16 éves, az ÉSZC Százhalombattai Széchenyi István Gimnázium és Szki tanulója, felkészítő tanár: Major Patrícia (Karinthy Frigyes: Előszó)

Különdíj: Karlecz Kevin, 14 éves, az Érdi Móra Ferenc Általános Iskola tanuója, felkészítő tanár: Takács Krisztina (Kányádi Sándor: Erdőn jártam)

 

Ezúton is gratulálunk minden résztvevőnek, és köszönjük a felkészítő tanárok munkáját!

Szeretettel várjuk jövőre is a versmondókat!

Műsoron:
- Britten: Simple Symphony
- J.S. Bach: d-moll kettősverseny (Szólisták: Czidorné Kerecsányi Erika és Kucsera Imre hegedű)
- Csajkovszkij: Walzer a Vonósszerenádból
- Kodály: Magyar rondó

A belépés díjtalan.

Érdi Szenior Akadémia 2019 I. félév

Érd Megyei Jogú Város Idősügyi Tanácsa és a Milton Friedman Egyetem (volt Zsigmond Király Egyetem) szervezésében folytatódik az ingyenes képzés 50 év felettieknek.

Helyszín: Szepes Gyula Művelődési Központ (Érd, Alsó u. 9.)

 

Május 15., szerda 15 óra

Kovács György - egyetemi óraadó tanár

Téma: Idős szülők, felnőtt gyerekek

 

Az ingyenes előadásokon várunk minden érdi és Érd környéki 50 év feletti érdeklődőt. A minden előadáson részt vevő szenior hallgatók az utolsó alkalommal oklevelet kapnak.

TANULNI SOHASEM KÉSŐ!

Idén is Live Street Art Érden a Főtéren!
2019. május 11.
Programok 13:00 18:00 óra közt

ÉLŐFESTÉS/EXTRÉMSPORT BEMUTATÓK ÉS WORKSHOPOK/KÖZÖSSÉGI FESTÉS ÉS GRAFFITI/ Kitűző készítés, egyedi tárgy festés WORKSHOP a Rajzszög kreatív terápiás alkotóműhely és a Pop Art Box csapatával EGÉSZ NAP!

- Élőfestés a LIVE STREET ART alkotói pályázatra érkezett munkákból, a zsűri által kiválasztott 10 legjobbat a művészek élőben készítik el a főtéren.

- GARFFITI ÉS ALKOTÓ WORKSHOP KICSIKNEK ÉS NAGYOKNAK!
A tavalyi évhez hasonlóan közösségi fal, lehetőség lesz több féle technikával saját egyedi szatyor (hogy ne keljen műanyag szatyrot venned a boltokban-ezzel is csökkentve a környezetszennyezést!) tornazsák festésére, kitűző készítés, a vállalkozó kedvűek hozhatnak pólót, tornacipőt stb. magukkal aminek festésében a Rajzszög Alkotóműhely és a PopArt Box tagjai lesznek segítségükre!

- STREET WORKOUT SHOW ÉS WORKSHOP
Modern nevén Street Workout, szabad (saját) testsúlyos edzés - extrém tornagyakorlatok, szabadtéri parkokban. Főként a mozgás és társaság kedvelők közösségek sportja ez. A sportból világbajnokságot is rendeznek, minden évben egyszer, amiből kis hazánk már elért dobogós helyezést is. Az egész világon elismert versenysporttá, életmóddá nőtte ki magát! A főtéren nem rég létrehozott pályán profi sportolók segítségével ismerkedhetünk meg ezzel a sportággal.

- SLACKLINE BEMUTATÓ ÉS WORKSHOP
Te is találkoztál már a fák között kifeszített, alig pár centiméter vastag, ruganyos kötélen ugráló városi “artistákkal”? Te is értetlenül nézted, hogyan képesek megcsinálni azokat az észvesztően látványos trükköket? Gondoltál már arra, hogy te is megpróbálkoznál ezzel a ma Magyarországon még alig ismert, de világszerte egyre népszerűbb sportággal, akkor itt a lehetőség!

-FLIPTRACK BEMUTATÓ ÉS WORKSHOP
Magyarország első és egyetlen AirTrack Parkour show-ja! Egy monumentális attrakció, egy 12 méteres speciális légszőnyegen, melyet a bemutatók között ki is lehet próbálni! Még több csavar, még több szaltó, még látványosabb koreográfia!

SZÍNPADI PROGRAMOK
15.00 ESSEMM
A 2010-ben berobbant rapper sikere a mai napig töretlen. Magyarországon a hip-hop élet egyik legegyedibb zenészeként tartják számon. A Garage Productions-nak köszönhetően vált híressé, körülbelül 13 éve van ebben a szakmában és folyamatosan azon van, hogy stílusát tökéletesen kidolgozza.
16.00 AK26
Első lemezüket 2011-ben készítették el, még 4-es felállásban, "Gyere le közénk" címmel. Ezután a Molnár testvérek duójára csökkent a csapat legénysége, ami később megmaradt végleges felállásnak. A testvérpár 2013 óta folyamatosan járja az országot, és a környező országokat, rengeteg helyen lépnek fel. Mára több, mint 1000 koncert van a hátuk mögött, illetve rengeted dedikálóturné, és közönségtalálkozó.
17.30 G.w.M
Varga Márk a.k.a G.w.M., 10 éves kora óta rappel. RAP a Stílusa az Élete. Azokról a dolgokról rappel, amiket megélt, vagy tapasztalt. A kilencedik kerület fenegyereke azóta is büszkén hirdeti kerületét. Curtis oldalán mutatkozott be először, ezzel 2013 végén robbant be zenei köztudatba.
19.15 a 2019. évi LIVE STREET ART alkotópályázat díjátadása
19.30 Irie Maffia
A 2005-ben alakult Irie Maffia rövid idő alatt a magyar közönség egyik kedvenc koncertzenekarává nőtte ki magát. Az elmúlt években az Irie Maffia a hazai fesztiválpaletta minden lehetséges színpadán koncertezett a Szigettől a Balaton Soundon át a Volt fesztiválig és most végre Érden csapnak nekünk egy hatalmas bulit.

MÚZEUMKERTI AFTER PARTY
21.00 órától Slow Village koncert és after party Hanzee, TINK a Mulató Azték és egy meglepetés vendég ? közreműködésével a múzeumkerti kocsiszínben
A SLOW VILLAGE tagjai (SLOW - zene, GOULASCH, NASH, TINK - rap) egy improvizatív élőzenés hip-hop koncertsorozaton találtak egymásra 2015-ben. Slow nyakmozgató beat-jei és a három rapper előadásmódja, szövege a honi hip-hop szcéna új ízét hozza, dalaikban, kiállásukban hordozva a nagy underground elődök szellemiségét. 2018-ban a "Feketenyáj" és "Jogos" cimű dalok videóit követően kiadták a "miezmámegin' EP" című hét trekkes kiadványukat, amit az Index az év 20 kedvenc megjelenései közé válogatott. Jelenleg második nagylemezükön dolgoznak.

DJ HANZEE 2003-ban kezdett a lemezjátszók mögött aktívkodni, majd producerként és remixerként is bemutatkozott. Széles spektrumon dolgozik, de leginkább a reggae, dub, trap, hiphop és a garage áll hozzá közel. DJ-ként eleinte vinylről játszott hip-hop-ot és drum and bass-t, innen egyenes út vezetett a scratch tudományának elmélyüléséhez. Ez olyannyira sikerült, hogy a 2018-as magyar DMC-n dobogós helyezést ért el.

TINK a MULATÓ AZTÉKOK és a SLOW VILLAGE hip-hop együttesek tagja, rap előadó, szövegíró/dalszerző, DJ, A HÁLÓZAT nevű zenei kollektíva egyik alapítója, mindemellett a SAMPLE TEMPLE radio show stábját is erősíti. Stílusára, ízlésének alakulására nagyban hatott a graffiti és a jazz. 2013 óta aktív dalok, kiadványok prezentálása terén, zenekari munkái mellett két szóló EP-je is megjelent.


A rendezvény ingyenes!
A szervező a műsorváltozás jogát fenntartja!

A III. Live Street Art Fesztivál előestéjén, a Lásd meg másképp fotópályázatra beérkezett és szakmai zsűri által kiválogatott fotókból nyílik kiállítás 2019. május 10-én, pénteken 18 órakor a művelődési központ kamaratermében.

A kiállítást megnyitja Fazekas Levente, képzőművész.

A megnyitó keretében a pályázat eredményhirdetésére és a díjak átadására kerül sor.

A kiállítás megtekinthető június 4-ig.

Érdi Szenior Akadémia 2019 I. félév

Érd Megyei Jogú Város Idősügyi Tanácsa és a Milton Friedman Egyetem (volt Zsigmond Király Egyetem) szervezésében folytatódik az ingyenes képzés 50 év felettieknek.

Helyszín: Szepes Gyula Művelődési Központ (Érd, Alsó u. 9.)

 

Május 08., szerda 15 óra

Báthory Szilvia - Uzsoki Kórház, fizioterapeuta

Téma: Esések, veszélyek - a gyógytorna szerepe

 

Május 15., szerda 15 óra

Kovács György - egyetemi óraadó tanár

Téma: Idős szülők, felnőtt gyerekek

 

Az ingyenes előadásokon várunk minden érdi és Érd környéki 50 év feletti érdeklődőt. A minden előadáson részt vevő szenior hallgatók az utolsó alkalommal oklevelet kapnak.

TANULNI SOHASEM KÉSŐ!

Használt gyermekruhák, játékok cseréje-vására 0-14 éves korig.

Információ és jelentkezés a 06 30/597-8823-as telefonszámon Czinderné Beátánál.

Asztaldíj: 1250 Ft.

Kamaraterem

Lásd meg másképp! - a fotópályázatra beérkezett és zsűri által válogatott fotók tárlata

A művelődési központ Lásd meg másképp címmel hirdetett fotópályázatot a III. Live Street Art rendezvényhez kapcsolódóan. A pályázatra összesen 68 jelentkező 187 képet küldött, melyből 24 alkotótól 32 fotó került kiállításra a zsűri döntése alapján.

A zsűri tagjai voltak: 

Körmendy Zizi - a Duna-Art Fotóklub vezetője, természetfotós

Kelemen Gergő - fotós

Nagy Júlia - iparművész, művésztanár

Díjazottak

Különdíj: Dósa László - Profil

Különdíj: Peszleg Ádám - Periféria

 III. helyezett: Vasvári Tamás - Várva

II. helyezett: Mészáros Csaba - Futurisztikus

I. helyezett: Dr. Tóth-Piusz István - Néma Párbeszéd

  

Előtéri fotógaléria

Duna-Art Fotóklub: Bakos Ágnes fényképei

 

Előtéri kiállítótér

Az Andreetti Károly Általános és Művészeti Iskola kerámiaszakkörös növendékeinek kiállítása

Donát Boglárka / Fuli Gréta Emma / Galvati Anna / Izsó György / Jóri Zsófia / Kisdi-Karabinszky Kolos / Kozma Vanda / Molnár Boglárka / Molnár Levente / Molnár Veronika / Nagy Eszter Dorka / Németh Roland / Szalai Málna / Varga Hanga / Takács Hanga / Takács Hunor / Tóth Anna / Varga Nyeste / Végvári Rebeka

Művészeti vezető: Szekér Gizi fazekas

   

facebook

 

Hírlevél

 

Amennyiben hírlevelet szeretne kapni, kérjük adja meg elérhetőségét.