Archívum - dátum szerint: április 2022

Használt gyermekruhák, játékok cseréje, vására.
Asztaldíj 1500 Ft.
Jelentkezés előzetesen az asztaldíj befizetésével történik.
További információ: Wachler Enikő 06 23/365-490/105

Zenés-táncos összejövetel és batyus-bál az érdi időseknek Molnár István zenész közreműködésével
Fellép Szigeti Eszter énekes
A részvétel ingyenes az érdi 65 év felettieknek.

Regisztráció szükséges a 23-365-490/112-es telefonszámon vagy a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen.
 
A program a Szepes Gyula Művelődési Központ „Idősen, aktívan Érden” ingyenes idősügyi programsorozata keretében valósul meg.
 
 
Garázsvásár a Szepesben
Halomban áll a feleslegessé vált csetresz, játék, könyv, ruha a padláson? Nem tud mit kezdeni az ajándékba kapott negyedik turmixgéppel vagy vázával?
Hozza el a Szepesbe!
Május 7-én 9.00-12.00-ig garázsvásárt tartunk, ahová elhozhatja megunt, feleslegessé vált dolgait, hogy azok új gazdára találhassanak!
Asztalfoglalás személyesen május 5-ig a Szepes Gyula Művelődési Központ jegypénztárában.
Az asztal bérleti díja: 1.500 Ft/asztal
További információ: 365-490/105 Wachler Enikő
 
 
GARÁZSVÁSÁR KISOKOS ‼️?
Egy garázsvásár nem lehet üzletszerű tevékenység, így például teljesen új dolgokat nem értékesíthetsz, mert az már felveti a kereskedelmi tevékenység gyanúját. Ugyanezen okok miatt nem árulhatsz saját magad által/kézzel készített dolgokat sem.
A garázsvásáron szerzett bevétel VS. adózás:
Erről bizony nem szabad elfelejtkezni. Röviden összefoglaljuk a lényeget. Fontos a bevétel és a jövedelem közötti különbség elhatárolása. Bevétel az a pénz, amit kapsz. Jövedelem pedig a kiadások levonása után megmaradó pénz.
Lássuk:
• Fő szabály: nem kell adót fizetni és nem kell az adóbevallásban sem beírni, ha a bevételed nem éri el a 600 ezer Ft-ot. Ezt egy teljes évre kell nézni minden ingó értékesítést beleszámítva, nem pedig vásáronként. Példa: kétszer árulsz garázsvásáron, és alkalmanként 250 ezer Ft a bevételed (pl. bútorokat is árulsz), akkor nem kell bevallanod, leadóznod semmit. Ha emellett még a neten keresztül is eladsz 120 ezer Ft értékű holmit, akkor már átléped az értékhatárt!
• ha a jövedelem nem éri el a 200 ezer Ft-ot, akkor szintén nem kell adót fizetni, sem bevallani. Példa: eladod a lakásod teljes bútorzatát 1 500 000 Ft-ért. A bútorokat egykor 1400 000 Ft-ért vásároltad, a számlák megvannak róla. Ebben az esetben a jövedelem csak 100 000 Ft, ezután nem kell adózni.
• a jövedelem eléri a 200 ezer Ft-ot. Ez egy kicsit összetettebb, de azért nem annyira bonyolult. Ekkor pedig csak a 200 ezer Ft feletti rész után kell adózni, az adókulcs 16 %. Példa: eladod a csodaszép étkező garnitúrádat 850 000 Ft-ért. Egykor 260 000 Ft-ért vetted, a számla megvan róla. A jövedelem ebben az esetben: 850 000 – 260 000 Ft= 590 000 Ft, ennek a 200 ezer feletti része 390 ezer Ft, aminek a 16 %-a lesz a személyi jövedelemadó: 62 400 Ft.
Más a helyzet, ha a vásárláskor kapott számla már nincs meg. Ilyenkor a bevétel 25 %-a tekintendő jövedelemnek és ezt kell a fentiek szerint megnézned: meghaladja-e a 200 ezer Ft-ot. Nagyon fontos megjegyezni, hogy a fentiek csak a saját megunt holmijaink alkalomszerű értékesítésére igazak! Amit már említettünk, ha valaki pl. mások használt holmijait megvásárolja és továbbértékesíti, vagy kézműves termékeket állít elő, az már gazdasági tevékenységnek minősül és más adózási szabályok vonatkoznak rá!
Magánszemélyek közötti adásvétel esetén is érvényesek a Polgári Törvénykönyvben rögzített kellékszavatossági szabályok. Mindez azt jelenti, hogy a vásárlástól számított egy éven belül felelősséget kell vállalnod az általad eladott termékért.

Pottyondy Edina önálló estje Érden május 4-én 19 órakor.

Jegyek kaphatók a Dumaszínház oldalán és személyesen Érden a Tescoban, a Líra-Móra könyvesboltban.

HÚSVÉTI KÉZMŰVES VÁSÁR A MÚZEUM SÉTÁNYON április 16-18-ig (szombat-vasárnap-hétfő)
keramikus, ana-naturfarm kozmetikumok, kerámia virágok, növényi olajokból készült szappanok, ásványok, húsvéti ajándékok, Dévai Anita ékszer készítő mester, Csupasztehén Bőrdíszműves Manufaktúra stb... Juhtúrós lepény, hagyományos füstölt főtt csülök, vegán ételek, csapolt sör, faszénen sült kürtöskalács...
 
Családi nap a múzeumkertben Húsvét hétfőn 9.30 - 18 óra közt
A húsvét hétfő részletes programja
09.30. kapu nyitás!
10.00 Délibáb színház – Az elveszett királyság
Történetünk főhőse egy kisfiú, aki kutyájával való játék közben egy elvarázsolt helyre téved, ez a Színes Dombok Királysága. A kisfiú azonnal a varázslények: Erdőmanó, Széltündér és Aranybálna segítségére siet és izgalmas küzdelmek árán győzedelmeskednek.
11.00 Endrődi Ágnes zenés mese előadása a Tündérek és Manók földjéről
14.00 Csurgó koncert – Ma van Húsvét napja - gyerek koncert
15.00 Maszk bábszínház – Mátyás király bolondos bolondja
Az uralkodás pedig nem valami könnyű mesterség ám! Képes legyen okos döntéseket hozni, választani tudni igaz és hamis között, napjai múlásával mind bölcsebbé válni, minden nap tanulni! Ez bizony mindannyiunknak hasznára válna, de egy király sosem lehet jó király anélkül, hogy ezeket meg ne tanulná.
16.00. Kalap Jakab – Nyuszi kaland gyerek koncert
17.00. Hullahopp akrobata előadás
18.00 Kapuzárás
 
Interaktív gyerekprogramok 10 és 18 óra közt:
Virgonckodó kézműveskedés
• Húsvéti játszópark 15 db nagyméretű húsvéti fajátékkal
• Tojás ágyú (Az ágyúval nagy színes tojásokat lehet kilőni a nyúl céltáblájába)
• Népi játszóház (kukorica morzsolás, magvak felismerése, régies eszközök)
• Bébi sátor hempergővel, matató fallal
• Faragott kosaras körhinta
• Arcfestés
• Tojásfestés
• Írókázás
• Gyertyaöntés húsvéti figurákkal
• fa nyulak ,bárány, tyúk, tojások festése
• báránykák készítése nemezeléssel
• libatollal és pávatollal írás
• dekupázs fa díszek készítése
Ugrálóvár
Detectivity - Állati nyomozás
Nyuszi szelfi party
Nyuszi futam (a legkisebbek készítsék a lábbalhajtós kismotorokat, futó bicikliket - részletek hamarosan!)
 
A rendezvény ingyenes, véget értek a járványügyi korlátozások! Újra szabadon, korlátozás, megkülönböztetés nélkül várunk minden kedves érdeklődőt április 18-án a Magyar Földrajzi Múzeum kertjébe!
A szervezők a műsor és időpont változás jogát fenntartják!
 

facebook

 

Hírlevél

 

Amennyiben hírlevelet szeretne kapni, kérjük adja meg elérhetőségét.